Waarom behandel je mijn benen als ik last heb van mijn nek

Thaise shiatsu strekking been

Waarom behandel je mijn benen als ik last heb van mijn nek of waarom behandel je mijn buik als ik rugpijn heb?

Dit soort vragen worden me regelmatig gesteld. Ik las er een duidelijke uitleg over van Shizuto Masunaga (meester van de Zen-shiatsu) die ik graag wil delen.
Bij de term ‘blokkade’ kunnen we ons vaak wel wat voorstellen. Een blokkade is zichtbaar, aanwijsbaar, je ervaart ongemak, je bewegingen worden belemmerd, je hebt pijn, je bent ziek. Wij zijn met onze westerse achtergrond gewend om een klacht direct te lijf te gaan. De blokkade is in oosterse behandelwijzen daarentegen een aanwijzing om op zoek te gaan naar de plek waar de energie niet stroomt, de leegte. Dus eigenlijk om aandacht te geven aan datgene wat, in tegenstelling tot de blokkade, niet zichtbaar is. Dit is een van de redenen dat een oosterse behandelwijze altijd het hele lichaam behandelt en niet alleen het aangedane deel.

En wat betekent Ki dan voor onze gezondheid?
Wanneer Ki, onze levensenergie, in balans is, betekent het dat het overal vrijelijk en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Van buitenaf gezien lijkt het lichaam dan in een toestand van rust.
Maar wij zijn levende wezens in beweging, al was het alleen maar om overeind te blijven, ons afzettend tegen de zwaartekracht. Onze activiteit bestaat dankzij de dynamiek van volte en leegte van de Ki-stroom in onze energiebanen (meridianen): Actie ontstaat vanuit leegte (Kyo) in de meridiaan, die op zijn beurt een volte (Jitsu) veroorzaakt. Als het goed is, keert ons lichaam tijdens een toestand van rust terug naar de situatie waar de Ki vrijelijk en gelijkmatig kan stromen. Dit noemen we ons dynamisch evenwicht of ook wel ons zelfhelend vermogen. Wanneer het ons lichaam niet meer lukt om na actie naar dit uitgangspunt in rust terug te keren, ontstaan op den duur blokkades en heeft het energiesysteem een helend zetje nodig.
De beste manier om dit zelfgenezend vermogen een impuls te geven is door het Ki te laten stromen naar de Kyo (lege) meridiaan. Dat is wat gebeurt tijdens het ontvangen van iedere behandeling die op dit principe is gebaseerd.

Je zou het ook kunnen noemen ‘De natuur zijn werk laten doen’. Dat betekent niet de patiënt aan zijn lot overlaten, zoals wel eens wordt gedacht, maar degeen die fysiek en geestelijk in beslag wordt genomen door zijn ziekte te helpen het Ki weer vrijelijk te laten stromen.
Bij ingrijpen door een arts is het tenslotte ook de zelfhelende kracht die voor genezing zorgt.