Thuis komen in je lichaam is thuis zijn in je leven

over Debora

In 2007, tijdens de eerste cursusavond Voetreflex massage, voelde ik voor het eerst andermans voeten in mijn handen. Het was alsof er tijdens deze eerste aanraking een deur werd geopend. De eerste stap op een ontdekkingstocht die nog steeds niet geëindigd is.

Van oorsprong ben ik opgeleid als grafisch ontwerper, een creatief en tegelijk analytisch vak. Dat was op zich goed te doen zonder lichaamsbewustzijn.

Wat was het dan waar ik voor viel, die eerste cursusavond?
Dat had ik op dat moment niet kunnen verwoorden. Ik vond het gewoon ‘leuk’, ik werd er blij van. Gewoon zo’n moment dat de dingen op hun plek vielen, een gevoel van thuiskomen.
Klinkt het zweverig? Heel concreet, ik ben er intenser door gaan leven. De pieken zijn zeker hoger, de dalen soms nog diep, maar nooit erg breed. Met andere woorden, door helder te kunnen voelen wat klopt voor mij, zorg ik beter voor mezelf, zijn de grenzen duidelijker, is mijn lichaam meer ontspannen. Voorbeeld, hoofdpijn heb ik niet meer.
Je zou je lichaam kunnen beschouwen als je huis, je moet het er mee doen in dit leven. Is het er licht of schemerig, prettig om te zijn, beetje rommelig, keurig opgeruimd, behaaglijk of juist niet? Ken jij iedere kamer in jouw huis?
De sleutel naar thuiskomen is het kennen en voelen van je lichaam. Dat begint met ervaren dat je geen geheel bent, omgaan met je eigen fragmentarische kennis over jezelf. Eerst bewust worden van wat “is”. Door goed te luisteren naar je lichaam kom je achter je werkelijke behoefte en kun je beter kiezen waar je ja of nee tegen zegt.

Wat het mij opleverde is een warm en fijn “thuis”, een betere gezondheid, letterlijk beter in mijn vel zitten.

Over de kracht van het zelfherstellend vermogen valt veel te leren, de echte wijsheid ligt al besloten in ons lichaam. Om dat te ervaren voor mezelf en door te kunnen geven, bevind ik me graag in de stroom van kennis ontvangen, ervaren en doorgeven.
De opleidingen en bijscholingen die ik volg gaan, kort gezegd, over het ondergaan van wat ons lichaam heeft opgeslagen en dat weer in beweging brengen. Het bevrijden van opgelegde beperkende overtuigingen (Kracht van ademen/Annette Weers), het ten volle ervaren van je lichaam als stromende verbinding tussen hemel en aarde (TaoYin en orgaanopstellingen bij Inge Maassen, Gevoelsbewust-bewegen-lessen van Denise Bloemen), in beweging zetten van stagnaties in de buikorganen (Chi Nei Tsang-lessen van Maartje Huibers) , het behandelen van, soms typisch hedendaagse, houdinggerelateerde klachten (Shigura Onoda sensei bij NSE Nederland).

Onmisbaar bij het “inrichten” van mijn eigen “huis”, blijken steeds tijd en rust, een zachte blik naar binnen en liefdevolle aandacht. Diezelfde kwaliteiten zet ik ook in voor degeen die de weg naar mijn praktijk vindt.

Het leven blijft een ontdekkingstocht waarbij ieder fysiek ongemak, elke emotie, een kans biedt om jezelf te helen.

In de blog deel ik regelmatig mijn bespiegelingen.