"Als ík het voor je oplos, blijf jij ermee zitten"

Over Debora

Ik vind het heerlijk om voor anderen oplossingen te bedenken, iemand uit de brand helpen, helderheid verschaffen, een creatieve oplossing aanreiken. Een eigenschap die me goed van pas kwam in mijn professioneel bestaan als grafisch ontwerper. Mijn innerlijke HELPER is goed ontwikkeld. 

Maar HELPEN is helemaal niet zo handig in het werk wat ik doe. 

Daar kom ik later op terug, eerst over waarom ik doe wat ik doe.

Ik kom uit een nest waar wonderen niet bestonden, slechts ratio en dat wat het blote oog, of een microscoop/telescoop waar kan nemen. Een vrije opvoeding waar het heilig geloof was dat je voor fysiek ongemak naar de dokter ging en als er niks gevonden werd, zat het tussen je oren. Wat je voelde bestond niet.

"Ik voel dit, kan dat wel?"

Dat wordt me vaak gevraagd: “toen je me hier aanraakte, voelde ik het daar….kan dat?” Mijn antwoord is steevast: “Ja, wat je voelt, klopt altijd.” Let wel, vaak wordt een eerste gevoel direct overstemd door een gedachtenstroom, een verhaal. Als je jezelf wil helpen, luister je naar je eerste ingeving.

Dat voelen is ook mijn belangrijkste tool. Alle kennis die ik opdeed in de opleidingen op het gebied van lichaamstherapie, vormt de perfecte basis om mijn gevoel te volgen wanneer ik met iemand werk in mijn praktijk. Intuïtie hebben we allemaal, alleen hebben we geleerd te luisteren naar ons hoofd. Intuïtie openbaart zich in fysieke signalen.Voelen dus.

VOELEN is de sleutel naar herstel van je gezondheid, gebruiken van je eigen zelfhelend vermogen en genieten van je eigen kracht. Mijn missie om mensen daarmee in aanraking te brengen, ontdekte ik op de eerste cursusavond voetreflex toen ik voor het eerst een paar voeten beethad. Alsof de luiken bij me opengingen, een voet heeft een verhaal! Een lichaam heeft wat te vertellen. Daar werd ik heel, héél blij van.

Shiatsu- en voetreflextherapeut

Mijn nieuwsgierigheid, mijn behoefte aan meer willen WETEN, brachten me naar een beroepsopleiding voor shiatsu en voetreflextherapeut, de CSMBK. Daar ontstond de fascinatie voor hoe dat zit met alles wat niet onder een microscoop zichtbaar is. Hoe verwerk je emoties in je lijf, wat stroomt er, wat is een blokkade? Mijn eindscriptie: Fysiologie van de stemmingswisselingen in de overgang.

Chi Nei Tsang, verteren van emoties in de buik

Bij toeval kwam ik in Thailand terecht in een cursus Chi Nei Tsang, de Taoïstische buikmassage. Soms voel je een JA ergens voor ook al heb je nog geen idee wat het inhoudt. Tijdens les 1 voelde ik, simpelweg door aanraken, een diep verdriet in het buikgebied van een medecursist. Weer die emoties. En hup, meer willen weten, bracht me naar de Chi Nei Tsang-opleiding bij Maartje Huibers in Nederland.

Ademcoaching

Nog meer, over al het onzichtbare, ontdekte ik tijdens de opleiding Intuïtieve Ontwikkeling en Healing bij Annette Weers. Daarna dook ik het fysieke lichaam weer in. Over werken met de adem - een super krachtig gereedschap om te kunnen dealen met emotionele pijn - werd ik enthousiast in de Ademcoach-opleiding waar ik inmiddels als docent aan verbonden ben.

Docent en therapeut Gevoelsbewust Bewegen

Ik ben een van de weinige docenten die door Denise Bloemen is opgeleid om het door haar ontwikkelde GevoelsBewust Bewegen door te kunnen geven. Een reuzenstap omdat ik meer dan daarvoor land in mijn lijf. GevoelsBewust Bewegen gaat daar namelijk over, aanwezig zijn in het fysieke lichaam. Je leert dat door diep te voelen van het meest aardse onderdeel van ons lichaam, het skelet. En van daaruit te bewegen, ontspannen, krachtig en stabiel in plaats van wankelen of weg zweven (wat ik op zich heerlijk kan vinden). Dat dat pijnlijke kan zijn, kan ik beamen uit eigen ervaring. Om terug te kunnen naar je oorsprong, een soort reset van het lichaam moet er een hoop zooi opgeruimd worden. Weer die emoties. Ze niet weg visualiseren, met een strik er om het universum in, maar “Laten gebeuren, Debora”, zoals ik regelmatig aangemoedigd werd. Ze helemaal te ondergaan, doorvoelen in mijn lichaam, weg laten vloeien, al dan niet met een traan. In het NULPUNT op voelen lossen door van daaruit aanwezig te blijven. En als je dan ervaart hoeveel zachte kracht je in je blijkt te hebben, wil je niets liever dan dat delen met anderen!

Leren is één ding....

...voeding op fysiek en spiritueel niveau is onontbeerlijk voor mij om zo vreugdevol mogelijk door dit leven te hink-stap-springen. In dat verband wil ik mijn dank hier uiten door een aantal docenten te noemen. Zij inspireerden mij om mezelf te ervaren via de oneindige mogelijkheden van mijn eigen lichaam, Ira Hardjosusono, Inge Maassen en Dirkje Veltman.

Heerlijk als jij het zelf oplost!

Dat kunnen ZIJN in het lichaam, het werken met het NULPUNT heeft zowel mijn therapeutische visie als aanraking veranderd. Hoe verleidelijk het helpen ook is voor mij, ik heb mijn HELPER omgeschoold naar BEGELEIDER. Ik los het niet op voor mijn cliënt. Werken met het zelfhelend vermogen van de ander vraagt om gepaste afstand en respect. Ik begeleid de ander - in mijn behandelingen, in mijn lessen - om in het proces van leren voelen aanwezig te blijven in het eigen lichaam. Ik word superblij als iemand me vervolgens laat weten dat haar klachten zijn verbeterd omdat ze vanuit voelbewustzijn wist welke keuze ze moest maken.

In de blog deel ik regelmatig mijn bespiegelingen.

Image