“Brains” in je buik

buik en navel close-up
In Taoïstisch China wisten ze dit al, duizenden jaren geleden

De Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon van de Columbia University in New York deed onderzoek naar een mogelijke tweedebreinfunctie van de darm.
Maar liefst 90% van de verbindingen tussen buik en hoofd lopen van beneden naar boven. Er is dan ook een heuse informatiestroom vanuit je darmbrein, ook wel buikhersenen genoemd.
De grote concentratie van zenuwcellen buiten onze hersenen regelt veel meer dan alleen de op zichzelf al complexe spijsvertering. Het is ook een bron voor psychoactieve stoffen die met gevoels- en stemmingbeïnvloedende hormonen in verbinding staan, zoals serotonine, dopamine en lichaamseigen opiaten. Volgens Gershon laat het onderzoek zien dat psychische processen en spijsvertering nauwer met elkaar zijn verbonden dan we tot nu toe aannamen.

Je darm, een onafhankelijke geest
Hoe dieper bepaalde processen zich afspelen in de spijsvertering, des te minder invloed hierop is vanuit de hersenen. Mond, slokdarm en maag laten zich bij tijd en wijle nog vanuit onze hersenen beïnvloeden, maar vanaf de maaguitgang neemt je darmbrein de regie over. Pas aan het eind van de darm, bij de anus, nemen je hersenen het stokje weer over.
Je darmbrein is machtig, het kan de gegevens van zijn sensoren zelf opslaan en verwerken. Op die manier kan de darm zelfstandig een aantal reacties controleren. De darm geeft de buurorganen instructies, coördineert het afweermechanisme en de spierbewegingen en werkt uiterst georganiseerd met de bloedsomloop en andere systemen samen. De darm kan adequaat reageren op wisselende situaties. Je darmbrein heeft dus alles in huis wat een volwaardig werkend zenuwstelsel nodig heeft.

Darm en emoties
Het blijkt dat in ons darmbrein de bron ligt voor depressies en dat hier ook de oorzaak ligt voor bepaalde stemmingen. Elke keer dat je darm samentrekt, elke keer dat hij serotonine of andere signaalstoffen verspreidt, of elke keer dat afweercellen worden geactiveerd, zendt hij signalen naar de hersenen. Zo gaan we ons prettig of slecht voelen, zijn we moe of juist fit, hebben we een slechte of goede bui. Kortom, de darm bepaalt je stemming.

Houd je darmbrein in goede conditie. Alles wat in je darm komt, komt ook weer in je lichaamscellen, die gezond moeten kunnen blijven functioneren.

Goed voor je darmbrein
– rust, ontspanning
– meditatie
– regelmatige beweging
– hou je buik warm
Chi Nei Tsang behandeling

Slecht voor je darmbrein
– verkeerde voedselcombinaties
– alcohol, frisdranken
– te weinig water
– verkeerde vetten
– te veel eiwitten en vlees
– te veel suiker en zoetstoffen
– conserveermiddelen en andere E-nummers
– cafeïne
– nicotine
– stress.

Lees meer in dit artikel uit ‘Prikkels’ van het Alexander Instituut.